One year off

Chapter fifty two : Tenerife -Fuerteventura

Hajnali indulás előnye az volt, hogy már délben Fuerteventurán voltunk. Elintéztünk pár dolgot aztán már mentünk is gyorsan Sotaventoba. Gábor barátunk mutatott nekünk egy helyet, amire emlékeztünk, hogy jó. Sotavento déli részénél egészen a lagúna végénél van egy egy jó nagy parkoló és az út is viszonylag normális odáig. A hely előnye, ami egyben hátránya is, hogy semmi nincs nagyon a parkolón kívül :) (talán wc van de az is épp zárva ) Mangónak viszont a földi mennyország mert itt aztán kedvére szaladgálhat. A lagúna sajnos nem mindig töltődik fel kb. hetente változik és csak high tide-kor élvezhető, viszont akkor tökéletes. Dodó is szépen halad, már mindkét irányba tud csúszni és a straplessel is elindult már. Az esték fantasztikusak szinte minden csillagot látni az égen, (nincs semmilyen fény szennyezés)mindig, amikor kivisszük Mangót ledöbbenünk rajtad. 

Mangó és a lagúna, Sotavento ,Fuerteventura

Dodó a nagydeszkával, Sotavento, Fuerte

Chapter fifty three : Sotavento-Puerto del Rosario 70km

Sajnos elég hamar eljött december kilencedike és Dodónak haza kellett mennie. A gépe csak este indult, de ne keljen kapkodni ezért már nyolcadikán elindultunk a "főváros" felé és otthagytuk a csodás kis lagúnás spotunkat. A busz kicsit nehezen indult azaz, mint utóbb kiderült a hőszabályozó érzékelő adta meg magát, ami kb. egy tíz eurós tétel de most nekünk kicsit lemerítette az aksink (motor hűtő ventilátora végig ment, nem kapcsolt ki) így döcögös indulás után megérkeztünk a reptérhez, azaz a reptér fölötti kis beachre és itt töltöttük az éjszakát. A hab a tortán, hogy vacsora készítés közben a gáz is elfogyott, úgyhogy be kell majd szereznünk egy palackot. (Természetesen a spanyol gázpalack más mint ami a nálunk van :) átalakító kell hozzá, amit legalább már sikerült megvenni.

Még a lagúnában kiteozás utáni lazítás, Sotavento, Fuerte

Chapter fifty four : Puerto Del Rosario - Corralejo - El Cottillo- El Matorral- Corralejo 116km

Dodó hazautazott, még az indulás napján a busz picit gyengélkedett ezért kitaláltam, hogy másnap beviszem a Iveco/Fiat szervizbe ,így az estét már a szervíz elött töltöttem. A hely nyugodt volt de milló szúnyog hemzsegett. (Nem tudom honnan kerültek elő de vagy ötvenet kinyírtam, még jó, hogy vettünk légycsapót a kínaiban) Elképesztők ezek a kínai bazárok irgalmatlan nagyok, brutál árú készlettel és minden van az alsógatyától az ütvefúróig. Sajnos az első szervíz elhajtott, mondván nincs alkatrészük. A második ahova bementem, mondták ,hogy megcsinálják de csak két nap múlva tudnak fogadni, így elmentem Corralejoba és ott is töltöttem az éjszakát már szúnyogmentes helyen. Másnap átmenetem El Cottilloba, ahol találkoztam Timivel és barátjával Georgival. Nem túl nagy kite-os rész van de high tidekor nemrossz a hely és a világot torony mellett komoly wave-ek is vannak. Reggel indultam a szervízbe, tizenegyre volt megbeszélve de biztos, ami biztos már kilenc körül elindultam. Sajnos angolul nem nagyon beszélt senki a műhelyben de google fordítóval sikerült eltáncolni, hogy mi is a baj. (Hőgomba ment ki, ami nem nagy tétel de sajnos raktáron nem volt nekik, ami várható is volt) A szervízes hölgy recepciós, mondta, hogy a műhelyben kell hagyni a buszt mert csak  holnapra ér ide a gomba. Én mondtam neki ha megoldható akkor a szervíz előtt legyen az otthagyás mert akkor van hol aludnom, nagy nehezen sikerült vele megértetni :) A verda kész is lett délutánra, úgyhogy mentem is vissza Corralejoba és még a Flag beach elötti placcon elkaptam egy rövid naplementés sessiont.

Mangó a Flag Beachen, Corralejo

El Cottillo kite beach, El Cottillo, Fuerteventura

Chapter fifty five : Corralejo- El Cottillo- Corralejo 50km

A gáz kérdés még mindig nem oldódott meg. Nem olyan, egyszerű mint gondoltam. A fő probléma, hogy egyik benzinkúton sem beszélnek angolul és az én spanyol tudásom jelenleg nem túl nagy (uno cruzcampo por favor :) A lényegy, hogy nem lehet csak simán palackot venni, hanem csak bizonyos embertől aki nincs mindig ott. (Viszont már a Disa (helyi benzinkút) főhadiszállásán is voltam, ahol végre beszéltek angolul és mondták, hogy ott is lehet kapni de csak hétfőtől - péntekig. (Úgyhogy remélem holnap dec.17-én már lesz palackom ) Corralejoban eltöltött pár nap után újra visszamentem El Cottilloba és ott is aludtam a parton. Tálaltam egy jó kis öböl/lagúna szerűségét, ahol Mangó is nagyokat tudott pancsolni. Kite nem sok volt de jó kis hely a világítótorony mellett.

Mangó a lagúnába vadászik, El Cottillo, Fuerte

Ahol az éjszakát töltöttem, El Cottillo, Fuerteventura

Esti no wind kite , El Cottillo , Fuerteventura

Chapter fifty six : Corralejo- Puerto Del Rosario- Corralejo 44km

Sikerült megoldani a gáz kérdést. A disa főhadiszállásán bementem az irodába, ahol konkrétan irányítják az egész központot és végre egy valaki beszélt angolul. Az igaz, hogy Spanyol palackot nem adtak de feltöltötték a régit, ami nekünk tökéletesen megfelel. Pici lődörgés után újra Corralejoba kötöttem ki. (Még a gáz beszerezése előtt kimentem ismét egy nulla szeles csúszásra, pont valaki a parton megmérte hét csomós alap volt néha kilences ráfújásokkal, úgyhogy éppen, hogy elég volt tizenhétre és nagydeszkára.) Jó negyven perc "csúszás " után még Mangóval mentem egy kört aztán indult csak a már említett gáz beszerző körút.

Mangóval sétálunk Flag beachen, Corralejo, Fuerteventura

Sunrise menet a Flag beachen, Corralejo, Fuerteventura

Chapter fifty seven : Corralejo- Corralejo 0km

Este elterveztem, hogy tartok magamnak egy órás kerékpár "visszaszokó" edzést. Szépen ki is készítettem a bringát és a cuccokat. Mangó is szokás szerint ébresztett hat harminckor, gyorsan kivittem, kaja neki és nekem is kis nasi aztán elindultam cangázni. Sikerült az egy órás etap elég könnyedén. (Sajnos a strava nem indult el és a computert még Svájcban sikerült kivégezni, így adatokat nem nemtudok de érzésre olyan 26-27kmh-ás átlag lehetett és 31km lett a vége. Jól esett.) A következő napra futás lett tervbe véve (azaz mára dec.19) de reggel gyorsan lecsekkoltam még a windgurut és 10-15 csomós egy csillagos szelet jósolt ezért inkább kimentem a Flag Beachre. Sajnos már nem először vert át a guru, mert konkrétan nulla szél fújt, viszont Mangóval jókat sétáltunk. 

Sunrise ride, Corralejo, Fuerteventura

Flag beach low tide-kor, Corralejo, Fuerteventura

Flag Beach naplemente, Corralejo, Fuerteventura

Naplemente Flag Beachen, Corralejo, Fuerteventura

Mangó bázisa a Flag Beachen, Corralejo, Fuerteventura

Chapter fifty eight : Corralejo-Sotavento (Playa Risco el Paso) 106km

Jelentem átléptük a 9000km-t. Amikor tervezgettük a túrát nem gondoltuk, hogy ilyen hamar eljutunk 9000km-ig. Újra a sotaventoi lagúnához jöttem, mivel csütörtöktől ismét jön a töltődés. Az indulás Corralejoból hosszúra nyúlt, így csak délután sikerült megérkezni, úgyhogy a kite kimaradt de Mangóval jókat sétáltunk a parton. Éppen telihold van, ezért szinte este sem kell lámpa mert látni mindent. (Gondolkozom is egy ilyen teliholdas esti session-ön :) A mai nap (dec.21 péntek) viszont már lehetett jót csúszni a lagúnába sem voltak sokan, kicsit hülye voltam mert shortyt vettem csak fel és a víz azért hüvi volt, így egy óra elteltével fázni kezdtem ezért ki is jöttem. Nem is baj mert Mangóval is tudtunk úszni egyet. 

Chapter fifty nine : Sotavento-Puerto del Rosario-Sotavento 142km

Dec.21.-én megékezett Zoli is Svédországból. Este még beugrott ,aztán másnap nagyot kiteoztunk,  toltuk vagy három órát tuti, utána pedig pakolásztam még és indultam Dodóért a reptérre. Karácsony napja is elérkezett, laza harmic csomóval délutánra :) úgyhogy  kiteoztunk egy picit, este pedig jött a jézuska. Dodó hozott töltött kápit, amit be is nyomtunk, igaz tejföl nélkül de lecsúszott így is.

Karácsony délután, Sotavento , Fuerteventura

Karácsonyi hangulat a buszban, Sotavento, Fuerteventura

Chapter sixty : Sotavento(ion club)-La Pared-Corralejo 115km

A karácsony jól telt voltunk La Paredben meglátogattuk Zolit. Dodó nyomott is egy wave szörf sessiont. (Szegény Zoli elhagyta a vadonatúj kite ernyőjét de másnap kiragasztott szórólapokat és meglett neki, nagy mázlija volt :) La Pared jó kis város Fuerte másik oldalán van és igazi wave szörf paradicsom. Közben megérkezett Laci is Így volt, hogy négyen nyomtuk a lagúnában. Az volt a terv, hogy La Paredból egyből északra Corralejoba vesszük az irányt, viszont ránéztünk a tide chartra és még 28.-ra írt lagúnát (a lagúna mindig kb egy hétig van aztán ugyanígy kb egy hétig üres, újholdhoz igazodik ha jól tudom) ha nem is sokat és azt is estére, úgyhogy úgy döntöttük visszamegyünk az ion clubhoz. A döntés végül bejött, mert este nagyon jót kiteoztunk a lagúnában, utána brutál datolyás szalonnás vacsora nagyon jól esett. Másnap azaz ma (dec.29) indultunk északra Corralejoba, közben beugrottunk a kínaiba műfüves lábtörlőt venni, úgyhogy már az is van :) Flag beach melletti szálloda parkolóban töltjük az éjszakát.

Dodó wave szörf, La Pared, Fuerteventura

Karácsonyi hangulat a parton, Ion Club Sotavento, Fuerteventura

Karácsony a parton, Sotavento, Fuerteventura

Ion Club melleti bázis, Sotavento, Fuerteventura

Chapter sixty-one : Sotavento (ion club)-Corralejo-El Cottilo-Sotavento

A szilveszter éjszakát Corralejoban töltöttük. A belváros főterén egy spanyol banda koncertezett, pár számot végig is hallgattunk, egy laza mojito társaságában, de ne szaladjunk ennyire előre. Dec.30-án elmentünk El Cottilloba és a terv az volt, hogy a El Callao étteremben vacsizunk, ahol két éve is nagyon finomat ettünk de sajnos a konyha csak hétkor nyitott, így a mellette lévő Vaca Azulba mentünk be. Páros mixed haltálat kértünk, ami meg kell hagyni itt is jó volt, utána egy lightos cheescakkel zártuk a menüt egy kancsó sangriával öblítve. Másnap a már említett koncert, majd az éjfélt picit eltévedve az utcán Corralejo "külben" töltöttük. Cottilloba visszamentünk mégegyszer, mert Timi és Georgi segített nekünk a régi hajó akkut feltölteni. (Ezúton is köszönjünk nekik) Másodikára megjött a megrendelt új ikeás ágy matracunk (a régi picit elfáradt még a gyári volt benne 1995-ös a kocsi :) ), úgyhogy miután felvettük ismét Sotaventót céloztuk meg. 

El Cottillo Vaca Azul étterem, a háttérben a naplemente, El Cottillo, Fuerteventura

A szilveszteri mulatság és a két mojito :), Corralejo, Fuerteventura

Azért ha nem is sok de Flag Beachen is csúsztam egy picit, Corralejo, Flag Beach, Fuerteventura

és újra a szokott helyünkön, Sotavento, Fuerteventura

Chapter sixty two : Sotavento- Corralejo

Amíg volt lagúna addig Sotaventoban maradtunk, ami azt jelenti, hogy január 3.-tól-8.-ig. Igazából szél is nagyjából fújt bár nem annyi, amennyit a guru(windguru) jósolt viszont a lightwindbe is jól elvoltunk. Az utolsó napra teljesen elállt szél sajnos, úgyhogy másnap 9.-én visszajöttünk Corralejoba. Útközben nagyon rákattantunk a lángos témára, már nagyon akartunk enni egy lángost. Dodó telefonos segítség után meg is kapta a receptet és a tanácsokat a lángos sütéshez :) Pont a már említett kínai bazár felé jöttünk, (ami tényleg elképesztő minden van :) ) és vettünk egy nagyobb lábast amibe kitudjuk majd sütni az áhított lángost :) Corralejoba érve neki is láttunk a tészta készítésének (mondanom sem kell tészta gyúrásban is jó vagyok :-) ketten! megcsináltunk a tésztát és felraktuk az ágyra kelni, szépen meg is kelt estére, úgyhogy este iszonyatos sajtos-tejfölös lángi volt a menü. (Nagyon finom lett) Elkezdtem a felkészülést a jövő évi iron man-re, úgyhogy volt -futás és bringa is, Dodó is beszállt egyik nap nyolc kilométert, másik nap hatot futott. Ma pedig (jan.10) uszodába is voltunk és nyomtunk egy jó kis edzést. 

Sotavento sunset, Fuerteventura

Készül a finomság :)

A végeredmény nagyon finom lett

La Oliva uszoda, Fuerteventura

Chapter sixty three : Sotavento túl a 10.000km-en

Utazásunk újabb mérföldkő elé érkezett méghozzá a 6213-as mérföld kőhöz  (átléptük a 10.000km -et ) ezalatt a tízezer kilométer alatt rengeteg élmény kísérte útunkat és reméljük ezután is így marad :) 

Dodó ismét hazament azaz először Budapestre aztán majd Athénba a bajnokok ligája csoportkörre. 

Pár nap Corralejo után ismét Sotavento következett a már jól megszokott bázisunk a lagúna végénél.

Most az elkövetkezendő napokra egy és három csillag között írja a windguru a szelet ebből már két nap be is jött, tegnap (január 19.) 12-es ernyőre szuper szél, jumptransition grab-el(ugrásból fordulás közben deszka megfogásával közben az ernyőt pörgetve lefelé :)  és downloopal sikerült is talán picit fejlődni de még bőven van hova (végén néhány backroll gyakorlás egyszer sikerült azt is megugrani  :) 

A mai nap (január 20.) már-már a hírhedt Gombászót (Velencei tó kite spot) meghazudtoló pöffökben gazdag csúszás jutott (kb másfél óra Alaia strapless) után egy jó fél óra twintip. Gyakorolni ma egy két ugráson kívül nem sokat lehetett, kevés volt a szél és az is eléggé kihagyós. 

Vicces, hogy itt ezen a szigeten is milyen sok honfitársunk él :) ,mondjuk érthető ha valaki le akar lépni és új életre nyugalomra vágyik, na annak Fuerteventura tökéletes hely. 

Lassan magyar caravan csapat is alakul itt de erről majd később :)

Mangónak megvolt az első sün kalandja. (Szerencsére résen voltam és időben sikerült elrángatni ,szegény süni nem nézett ki jól )

 

 

Mangó támadásra készen ,szegény süni éppen szívrohamot kap, Sotavento, Fuerteventura

Full moon a bázison , Playa Risco el Paso, Sotavento, Fuerteventura

Chapter sixty four : Playa Risco del Paso

Régen jelentkeztünk új bejegyzéssel de most pótoljuk. A szigeten nagyjából három város között ingázunk. Amikor van lagúna (full moon és new moon), akkor szinte mindig Playa Risco del Paso-nál vagyunk erről már ejtettem pár szót ez gyakorlatilag Costa Calma alatt található nagyjából 4-5km-re. Igazából egy nagy homokos placc az egész ami parkolónak lett kialakítva egy szörfiskolán kívül (ion club) két wc talaható a parton és más nagyon semmi.(itt kéne egy büfét nyitni aranybánya lenne :) ) Ha épp nincs lagúna vagy El Cottilo vagy Corralejoba vagyunk leginkább. El Cotillo egy  hangulatos kis halász város és ahogy érzékeltük talán mostanra az egyik felkapottabb a szigeten. Szeretünk ott lenni mert Mangót el lehet engendi a kis "medencékbe". Corralejo talán az egyik legnagyobb város a szigeten igazi turista paradicsom. Van egy nagyobb utca ahol végig boltok és éttermek találhatóak. Mi általában kicsit a város szélén szoktunk megállni. Az említett három városon kívül La Pared ahova még menni szoktunk ill. északon La Olívia. (Ahol az uszoda van) Szerencsére az elmúlt napokban elég sokat fújt a szél Dodónak (feb.6.-án) kiadott egy jó kis lightwind névnapi sessiont 12-vel és az Alaival hasított szépen mindezt verőfényes napsütésben. Másnap azaz ma (feb.7) pedig megjött egy szelesebb nap először 10-el ment be Dodó de soknak érezte így kijöttünk a 8,5-ért ,nekem 12-re kevéske volt viszont egyszer kiadta a backroll kiteloopot ! (Videó éppen szerkesztés alatt) Amikor new moon van iszonyatosan csillagos az ég szinte mindenegyiket látni körbe sz égbolton ,brutálisan szép látvány. (És közel távol semmilyen fényszennyezés nincsen)

Az epic session után jöhetett a jól megérdemelt vacsora Costa Calmán. (Brutal haltál :) 

Másnap a reggeli séta közben Dodó halászott is :)

Mangó is egyre ügyesebb :)
Playa Risco del Paso
Fuerteventura

A lightwind session és a következő napi csúszásunk
Playa Risco del Paso
Fuerteventura

Névnapi haltál :) Mamma mia étterem Costa Calma , Fuerteventura

Dodó és a hal , Playa Risco del Paso, Fuerteventura

Chapter sixty five : Sotavento

Rég jelentkeztünk új írással. Most pótoljuk :

Az elmúlt pár hétben volt pár jó szeles nap. A totális offshore-tól egészen a full lagúnában fújó pöffös 70-80kmh-ig. Szereztünk egy új cimborát Rault Észtországból ,aki jókat repesztett két napig a hatos ozone catalystal. (Rendes srác cserébe hozott egy rashguardot és egy rekesz sört plusz valami komoly észt vodkát :) még nem ittuk meg :) Szóval két három napot tombolt a szél így elég sokat tudtunk csúszni. Vasárnap (március 10.) Dodó is visszatért szerencsésen. Pár napja (bár Dodó nem nagyon akart offshorba menni) de bementünk a nagy vízbe (Óceán) kiteozni ,Dodó 8.5m ernyővel de érezhetően gyengült a szél folyamatosan ,úgyhogy kb.a partól 100m-re sajnos leesett. Beúsztam utána és átvettem az ernyőt de sikerült az egyik kormány zsinórt körbetekerni  báron ,ami azt eredményezte ,hogy amikor megpróbáltam felvenni két szép loop után újra a vízen landolt az ernyő mindezt persze full offshoreba a partól elfújó szélben. Lassan azt vettem észre, hogy kb 1-,1,5kmre sodródtam a parttól és jobbnak láttam dobni az ernyőt safetyre, miután feltekertem a zsinórokat megpróbáltam self-rescueban kivitorlázni az ernyővel de mivel full offshore volt a szél rájöttem, hogy ez nem igazán fog menni :) így fogtam az ernyőt és középen felraktam a safety leashemre és így úsztam ki a partra. (Egy lifeguard  jetskin ötször odajött hozzám ,hogy megkérdezze bìrom-e de én mindig megnyugtattam, hogy éppen uszóedzésem van csak nehezített körülmények között :) kb 30-40 perc alatt ki is úsztam az ernyővel :) utána természetesen visszamentem még a 12-es ernyővel :) Másnap reggel Mangóval kimentünk a partra és láttuk ,hogy valami lilás takony borítja a beachet. Szerencsére felismertük ,hogy megérkeztek a portugál gályák, amik egy ritka szép de elég csípős medúza féleségek ,amiket Portugáliaiból sodort ide az Óceán. Mangót gyorsan meg is fogtuk nehogy megkostoljon egyett :) Mangócska néha nagyon szépen elvan viszont ma (március 16.)elengedtük a parttól kb jó 2km-re, mondván úgysem fog elfutni addig ,persze tévedtünk konkrétan harminc percen át kergettük mire Dodónak sikerült megfognia bent a vízben. Tegnap pedig szintén elfutott a lagúnából és eltűnt mire Dodó kiszúrta, hogy felment a part menti szikla flara de ahogy észrevett minket egyből visszajött közben kaptunk három szívinfarktust. Mielőtt elmegyünk a szigetről (március 30.)szeretnénk egy Cofetei túrát összehozni Morró Jableből, ami kb.10km oda és vissza.

Raul és Én , Sotavento lagoon, Fuerteventura

Dodó és a Portugál gálya , Sotavento, Fuerteventura

Mangó a parton , Sotavento, Fuerteventura

Az esti offshore csúszás , Playa Risco del Paso, Fuerteventura