One year off

Chapter Sixty six : A sziget elhagyása avagy back to Tarifa

Elhagytuk Fuerteventúrát. Nagyon hamar eltelt ez az idő, amit a szigeten töltöttünk. Tényleg igaz ,hogy ha az ember jól érzi magát akkor rohan az idő. Az indulás előtt két-három nappal jött még egy olyan "hajszárìtó" déli szél ,ami eddig az elmúlt három hónapban egyszer sem fújt ,gyenge de Dodónak tökéletes volt és szinte senki sem volt a lagúnában.

Úgy döntöttük ,hogy Corralejóba töltjük az utolsó napot ,mivel Puerto Del Rosarioból indult a kompunk. Mangó is alakított egy nagyot, még előző este elengedtük és mintha megérezte volna, hogy másnap megyünk ,egyszerűen nem akart visszajönni ,azaz visszajött de mindig elszaladt, közben ránk esteledett ,így sötétben fejlámpákkal kerestük vagy jó két órát, már már feladtuk,de végül a buszhoz mégis vissza jött  és ott Dodó nagy nehezen megtudta fogni.

Sajnos nem nagyon értem az embert. Az egy dolog ,hogy Fuerteventúran kevés a nyilvános wc ,de az szerintük nagyon gáz ,hogy mindenhol emberi ürülék van a parton. Konkrétan szét van sz@rva a part ,természetesen a "csokis" papír is ott figyel mellett... (Nem megoldás de legalább ássa el a paraszt... a sz@ros papírt miért nem lehet kidobni?!....nagyon gáz...) Mangó persze megérezte a bokrok alatt rejlő csomagokat és falatozott is belőle...a többit nem részletezzném...

Nehéz szívvel szálltunk fel a kompra. Sok szép kalandban volt részünk.

Picit vissza az időben :

Bátor (aki vitorlással jött Norvégiából )meglátogatott minket. Playa Risco del Paso strand előtt kötött ki ,viszont mivel szegénynek még mindig nincs dingije így próbált minnél közelebb megállni a parthoz (mint utóbb kiderült túl közel ) de erről a kalandrol inkább meséljen ő : 

https://youtu.be/VZ-YXVQSE2k

Délen gyalog megcsináltuk Morro Jable-Cofete-Morro Jable túrát. Benéztünk Winter Villába ,ahol a legenda szerint Hitler és magas rangú naci vezetők bujkáltak a háború után (és új átplasztikázott külsővel mentek tovább Argentínába) ,érdekes volt. (Bár kicsit legenda szagú a story :) ) Mangó visszafele eljátszotta ,hogy elfáradt így Dodó kézben hozta picit ,majd rá pár masodpercre próbaképpen elengedtük (mondván úgyis fáradt szépen jön majd mellettünk ) persze egyből bemérte az ösvény mellett legelésző kecskéket és jól megkergette őket hegynek felfele, na ennyire volt fáradt.

A komp út viszonylag simán eltelt , az Óceán nyugodt volt, bár jó másfél órás késéssel indultunk. Cadìzból egyből Tarifára jöttünk és találkoztunk Zoliékkal ,akik szintén lakóval nyomják csak ők a Európa déli partját követve értek ide.

https://youtu.be/V-BC3lscdGg

Spontán szerveződés révén (Anna dobta be az ötletet )  iszonyatosan jó kis grill partit hoztunk össze. (Tíz Magyart fújt össze a szél a Tarifa mellett lévő nyugis kis zöld réten :) ) Külön kis karavánt alkotva és bár nem mindenki ismerte egymást mégis nagyon jó kis buli kerekedett belőle ) Érdekes ,hogy azért mi Magyarok is tudunk összetartani :) Dodó ismét hazament játszani csak most Malagábol. (2019.04.04)

Winter Villa ,Cofete, Fuertevenrura

Bátor meglátogatott minket, Playa Risco el Paso , Fuerteventura

A komp Cadíz fele, valahol az Óceánon

A Magyar grill parti Tarifán :)

Zoliékkal Tarifán

SUP kite miegymás :)

Chapter sixty seven : Gibraltár

Dodó visszatért sajnos "csak" egy len kupa második helyezéssel de azért így is szép. Malagán landolt a gép és mivel elég későn így arra jutottunk, hogy már nem indulunk vissza Tarifára (és szegény Mangó sem szerette a tarifai szerpentint kidobta a róka komát vagy kétszer ) Másnap nagy tanakodás után Gibraltárt vettük célba. (Tanakodás azért volt, mert elég gány volt az idő, lógott az eső lába ) Végül azért kicsit csak kikavaradott az időjárás. Gibraltár mellett parkoltunk nem messze a határtól.(kb 800m-re ) Bringával indultunk neki a túrának és tudtuk, hogy fent a hegyen  szabadon élnek majmok így most Mangó a házat őrizte még mi a gibraltári makikat csekkoltuk. A határon komoly útlevél ellenőrzés van (Bár bringával könyebben átlehet slisszolni de a gyalogosoktól és autósoktól mind elkérik az okmányokat) Érdekes hely ez a Gibraltár a belépés után egyből keresztezzük az egyetlen repülőgép kifutó pályát, amit ha épp gép jön akkor lezárnak. A main streeten letettük a cangát és gyalog indultunk neki a hegynek. Az egész domb természetvédelmi terület és belépős még ha csak sétálni is megy be az ember.(öt gibraltári font fejenként ) Felfele elég meredek lépcsőkön lehet megközelíteni a park bejáratát és onnan szintén vagy 30 perc séta amíg eljutunk a Charles V Wall-ig, ahol a makik tanyáznak. (Fel lehet menni lanofkával is de nem olcsó mulatság :) ) A majmok fent szabadon élnek (Berber Makákók) és elég barátságosak főleg a fiatalabb példányok. (Az idősebb makik néha agresszívak ) Csináltunk róluk pár képet aztán hagytuk őket. (Elég büdik amúgy :) A main streeten visszacsattogtunk a cangákért és a határon a kocsik között gyorsan átsunyulva visszamentünk a buszhoz, Mangóval mentünk még egy kört a parton aztán Tarifa felé vettük az irányt. Útközben bevásárlás mert jönnek az ünnepek aztán "nem lesz bót" ezt éreztük is mert konkrétan le volt rabolva a mercadona (paradicsom már nem is volt... )  világ vége hangulat uralkodott. Csekkoltuk az időjárás jelentést és mivel esőt jósolt így Punta Paloma parkolóba mentünk.(itt szinte végig beton van így kevésbé lesz dzsuvás a gépezet) és mivel a focipályánál is bekeményített a scotland yard (közölték ,hogy nem lehet éjszakázni ) így Valdevaqueros jó döntésnek bizonyult, mert másnap jött is zuhé.

Berber Makákó, Gibraltár

Los Lances North , Tarifa

Dodó és a makákók, Gibraltár, Charles V Wall

Itt már lefele a Main Street felé, Gibraltár

Berber Makákó, Gibraltár

Chapter  sixty eight : Tarifa- Alcalá de Guadaíra (Sevilla)211km 

 

Dodó ismét hazatért bajnokságot nyerni. :) Sikerült is nekik három mérkőzésből, ezúton is gratula az UVSE női vízilabda csapatának, sorozatban ötödször lettek Magyar Bajnokok.  Sevillaba fog a gépe landolni így Mangóval már egy nappal előtte a közelben táboroztunk le. Alcalá de Guadaíra, ami kb.24km-re van Sevilla repterétől. A tervek szerint holnap (május 5.) már ismét Malagában leszünk, aztán megkezdjük a hazautat. Az elmúlt napokban volt pár komoly Levante szél, néhol 40-50 csomós ráfújásokkal. Sikerült nagyjából mindennap kiteozni. Balázs is visszatért a vìzre, majd három hónap kihagyás után, egyből bement egy jó 35 csomós alapba 40-50 csomós pöffökkbe :) Amint enyhült a szél bringázni is tudtam, (2x60km ) nyomatni kell az edzéseket, mert kevesebb mint 100 nap és ismét Nagyatád (Iron Man) de előtte még Keszthely féltáv is lesz, ami június 15.-én vár ránk Lackó barátunkkal. Valamelyik reggel állat bőgésre lettem figyelmes majd, amint kiléptem a buszból vagy nyolc tehén legelészett a kocsi mögött, nagyon lazán vannak itt tartva a jószágok :) Mangó ismét megette az egyik papucsomat már ha jól számolom háromnál jár :) Néha már egész szófogadó viszont, amikor lekerül a póráz azonnal bepörög, olyan izgalomba jön, hogy se kép se hang. Elbúcsúztunk Tarifától, viszont szerintem még vissza fogunk térni ide. Nagyon jó kis hely, bár egyre jobban kezdik szigorítani a lakóautós parkolást, több jó spotról is kitiltották a lakóautókat. (Los Lances North, OM beach ,azaz az ott alvást tiltották meg, parkolni továbbra is lehet. ) Nem hiába Tarifa -the wind captial of Europe- szinte mindig fúj és a flat lagúnától kezdve , a négy-ötméteres wave spotokon át van minden :)

Egy kisebb pöff (knots)

Valdevaqueros, Punta Paloma parkoló , Tarifa , Spain

Valdevaqueros , Tarifa , Spain

Film forgatás a parton "Little Bird" , Valdevaqueros, Punta Paloma, Tarifa , Spain

Valdevaqueros, Tarifa , Spain

Mangó és a papucs :)

Chapter sixty nine: Sevilla-Malaga-Cartagena-Valencia-Montanejos-Castellon de la Plana-Torredembarra-Caldes de Malavella-Leucate (~1600km)Május 5.-11.

Miután Dodó megérkezett Sevillába utána egyből Malaga felé vettük az irányt és délutánra már a malagai parton napoztunk. A sétány nagyon szép, a pálmafákon papagájok héderelnek. Szokásos homokos partot kis füves "oázisok" tarkítják. Másnap komoly táv várt egészen Cartagenáig mentünk azaz Cabo de Palos világító toronyig. (Melette csoda kis öböl La Manga del mar Menor, sajnos nem fújt be de szuper kis hely az már biztos ) a világító torony mellett csobbantunk is egyett.

Valencia jött velünk szembe,

(de elötte még Alacant városában bementünk a Caravan Cruz lakóautós boltba bevásárolni. Új tető ablakot,plusz bizonsági zárat és új víztank sapkát kapott a verda. Másnap fel is dobtuk az új ablakot, nagyon f@sz@ lett :) )

Találtunk is a város mellett egy parkolót, majd onnan sétáltunk be a citybe. A város egy park "vágja" ketté tele szökőkútakkal, amik Mangónak is nagyon tetszettek. A parkban brutál narancsfák :) szép város ;) nem a városi parkolót választottuk hanem a "külvárosban" a part menti parkolóban éjszakáztunk. 

Kinéztünk egy szuper víztározót, amit még Zoliék is ajánlottak. Sajnos a vízszint túl magas volt így letáborozni nem tudtunk pedig jó lett volna gyönyörű hely, így nem maradt más hátra mint előre Castellonba :) 

Castellon de la Planán talán az egyik legjobb lakóautós parkolót tálaltuk (full free, ingyen víz ,leengedés lehetőség és közel a part is) Dodót hagytam nyerni 33-ban :) pedig már 26-6 volt ide nem volt könnyű innen veszíteni :) Castellon is nagyon jó hely ,foci kosár pálya ,gyönyörű part ,szél nem fújt de jókat sétáltunk partot, Mangó itt kivételesen nagyon jól viselekdett mindig visszajött, meglépő módon, gyanúsan jól viselkedett :)  

Úgy döntöttük végül, hogy Barcelonát kihaggyuk (forma1-s őrület plusz voltunk már mindketten ) így Torredembarrában mentünk. Komoly kis "nyaraló"város, szél partszakasszal. 

A partot elhagyva picit beljebb gurultunk. Caldes de Malavella nagyon kicsi város viszont csináltak öt király lakóautó parkolót, ingyen árammal, vízzel stb... Mázlink volt pont egy hely volt szabadon bár az ingyen áram lehetőséget nem tudtuk kihasználni de így is jó éreztük magunkat.

 Elhagytuk Spanyolországot. Lementetünk Leucateba a kitebeachre és amikor kimentünk még nem tűnt vészesnek de pár perc múlva 40-50 csomós rettenet fújt be, konkrétan mindenki menekült a vízből (ha jó lett volna a hatos ernyő tuti bemegyek :) úgyhogy mi is a közeli városba mentünk szélárnyékba. 

Malaga sétány ,Spain, Malaga

Cabo de Palos itt fürödtünk, Spain

Cabo de Palos ,Spain

Cabo de Palos melletti kikötő, Spain

La Manga öböl Cartagena mellett,Spain

Az új Fiamma tetőablak :)

Valencia belváros , Spain

Valencia , Spain

Castellon beach, Spain

Castellon beach , Spain

Caldes de Malavella, Spain

Leucate kite spot, France

Chapter seventy : Leucate-Torreilles-Montpellier- Mauguio- Marignane(le jaï)-Marseille-Aix-en- Provance- Gassin-Saint Tropez-Nice ~600km

Leucate után, ahol 100kmh feletti pöffök tomboltak Montpellier felé indultunk. Rövid pihi után a belvárosba mentünk jó kis hely, sok szép történelmi házikó, szűk utcákkal és parkokkal, szökőkút miegymás, Mangónak is tetszett, mivel a városban nem tálaltunk, olyan parkolót ahol aludni lehet ezért kicsit odébb Mauguio város szélén álltunk meg. Lagúnás részen flamingók tanyáztak, jó kis vadregényes spot volt.

Másnap Marseille következett de előtte Marignane öböl La Jaï kitespot, ami szuper kis hely. A parkoló szinte egyből a spoton van. A víz kicsit chopy de ok viszont a part tele kagylóval szóval inkább célszerű surranót húzni mielőtt bemegy az ember. Reggel B.Notredame de la Garde jött és Marseilles city felcaplattunk a hegyre a notre -dame templomhoz ahonnan az egész város látszik. Városnézés közben Mangó azért csobbant egyett estére visszamentünk Marignanebe. 

Aix-en-Provancebe is kicsit messzebb parkoltunk mint a belváros, így jó három kilométeres séta után értünk be a belbe. Szűk utcák jó kis beülős helyek. Az egyik ilyenbe be is ültünk egy komoly kecske sajtos melegszendóra laza tizenöt euró :) fine :) 

Gassin-Saint Tropez: Gassin egy gyöngyszem Saint Tropez mellett egy dombon. A kilátás nagyon szép, látniaz egész tengeröblöt. A falu nem nagy de annál szebb érdemes megnézni! A terv szerint másnap reggel bicóval vettük be Saint Tropez-ét. Picit csalódás volt mert azt hittük sokkal nagyobb :) de azért volt pár komoly yacht, egy laza classic francia péksütivel lefojtottuk a látványt :) Gassinba fel azért combos volt visszatekerni. 

Nizza volt az utolsó állomásunk Franciaországban Olasz előtt, mivel Monacót sztornóztuk. Nizzában fent a város felett Mo-mo "pizzeria" mellett parkíroztunk. Mo-mo egy büfé kocsi de nagyon komoly mennyiségben tolják a pizzát és házhoz is szállítanak. Mi is toltunk egy igazi francia quattro formaggi pizzát :) de korrekt volt mert ingyen teát is kaptunk :) Nizza tengerpart nem rossz de minket annyira nem hozott lázba, jobban szeretjük a turista mentes eldugot helyeket. Miss you Risco del Paso , Fuerteventura :)

Montpellier belváros , France

Marignane öböl La Jaï kitespot, France

La Jaï, Marignane

Flamingók Mauguio város szélén, France

Mauguio taliga , France

Le Jaï, Marignane,France

Le Jaï naplemente

Le Jaï kitespot, France

Marseille B.Notre dame de la Garde, France

Mersaille fentről,France

Mersaille ahol Mangó csobbant :)

Aixen-en-Provence melegszendó , France

Gassin St. Tropez mellett

Gassin, France

St. Tropez belváros,France

Lackó barátunk új yacthja :) St.Tropez

St.Tropez készül a kép :)

Nizza, France

Nizza, France

Nizza,France

Nizza, France

 

Chapter seventy one : Nizza-Laigueuglia-Tagliolo Monferrato- Alessandria- Dervio- Gera Lairo ~500km

 

Nizza után a parton mentünk elég sokáig majd Laigueugliaba ,igazából San Remoban szerettünk volna megállni de nem nagyon tálaltunk normális helyet, ig mentünk tovább a parton közben megálltunk pihenni Riva Liguraban. A táj nem sokat változott szinte végig ugyanaz a hegyoldalban házak parton út ,homokos plázs. Riva Ligura szép kis kikötőben pihiztünk egyett, itt is egy két komolyabb yacht figyelt. Laigueuglia is szép kis parti város. Tagliolo Monferratora hegyekbe felmentünk. Már parkfor4nighton láttuk, hogy elég sok boros pince van. Körbe sétáltuk a kis hegyi városkat termesztésén szakadó essőben.(ami már kb két napja esik egyfolytában ) A várba visszafele felmentünk és szerencsére találkoztunk a helyi pince egyik dolgozójával. Kérdeztük tőle, hogy lehet-e ķóstolni. Mondta, hogy ez előre bejelentkezős de levisz minket a pincébe és amelyik szimpatikus abból lehet kóstolni. (Persze azért vagy négy-ötöt megkóstoltunk) Gentile -vino frizzante dolce- parádés volt. Az eső és szar idő követett minket Alessandriába is. Szokásos városnézés Mangóval, majd mentünk is tovább Como felé de előtte még egy kis faluban megálltunk aludni egyett egy focipálya mögött. Az volt a terv, hogy grillezünk de megint esett, úgyhogy bent sütöttünk. Comói tavat már idefele is kinéztük de aztán Silvaplana lett belőle, most viszont nem hagytuk ki. Dervióban megálltunk pihizni egyett, majd mentünk tovább Gera Lárióba. Zoli már elöre küldött hasznos infókat, (már régebb óta  kint vannak és ott oktatnak) majd találkoztunk is, ezúton köszönjük a reggelit :) A tó szuper, nagyon szép a táj, körbe havas hegycsúcsok. Sajnos a termik szél nem fújt be de ennek ellenére nagyon tetszett a hely nekünk. (Futottunk egy jót majd másnap bicózni is sikerült )  A hajó állomás melletti nagy parkolóban tanyáztunk, ami hivatalosan fizetős de mi most erről megfeledkeztünk. A parking placc amúgy szinte full üres volt, viszont a harmadik nap szólt egy rendőr szerűség forma, hogy ez nem kemping :) úgyhogy még aznap átmentünk Garda tóhoz.

Laigueuglia szuper idő, Italy

Riva Ligura kikötő, Italy

Tagliolo Monferrato, Italy

Tagliolo Monferrato,Italy

A szerzemény :)

Comói szállásunk Gera Lairo, Italy

Lake Como,Gera Lario, Italy

Lake Como,Italy

Lake Como, Italy

Lake Como futás , Italy

Garda tó, Italy

Lake Garda, Italy

Lake Garda, Italy

Garda tó, Italy

Lake Garda, Italy

Chapter seventy three: Gniva-Villach

 

Elhagytuk Olaszországot. Gnivában lementünk egy hegyi gleccser patakhoz, vissza viszont nem az úton hanem egy hegyi ösvényen sétáltunk. A kocsinál észrevettük, hogy két kullancs mászott kicsi Mangón. Szerencsére még csak a szőrén. Reggelre bringa volt betervezve de az időjárás megint közbeszólt esett megint egész délelőtt, úgyhogy indultunk tovább Villachba. Az út közben megálltunk egy Lidlben venni pár dolgot és miután bepakoltunk a buszba észrevettük, hogy Mangeszba van még egy kullancs és már jól bele is fúrta magát. Próbáltuk kullancs csipesszel kikapni de nagyon kicsi volt még és még nem szívta meg magát vérrel, sajnos a feje picit beletört. (Az egész műtét a Lidl parkolóban zajlott úgy hogy a kutyán térdeltünk ketten, közben egy osztrák hölgy megállt mellettünk kocsival mert azt hitte újraéleszteni próbáljuk Mangót, de megnyugtattuk, hogy csak kullancs eltávolítás zajlik, viszont rendes volt mert addot egy jutalom falatot :) Megérkezés után körbetekertük a tavat 27km volt kb. (Ossiache see )  aztán Bingóval(Mangó) elmentünk sétálni és egy focipályán dobáltunk neki lasztit de szegény valahogy a körme beleakadhatott a talajba és be is szakadt kicsit vérzett is. Az biztos, hogy nem Mangó napja volt ez a mai kezdve a kullacs históriaval majd a köröm "szakadás" , reméljük holnap jobb lesz.

Gleccser patak ,Italy

Ossiach see, Austria

Gleccser patak, Italy

Ossiach see tekerés után ,Austria

Mangesz figyel :)